Informații

Datorită războiului, regionalizării și sistemului politic din România, respectiv despărțirea de familie, de-a lungul timpului „Protecția Copilului” a suferit mai multe forme, mulți dintre copii s-au despărțit, inclusiv frații, alții doresc să-și cunoască trecutul, etc. De aici a a apărut proiectul ,,Amintiri din Casele de Copii”.

Ce nu știe multă lume este faptul că cel mai mult au suferit copiii, deoarece au fost abandonați, au fost transferați printr-o serie de locații în care a fost mutați până ce aceștia au ajuns să se poată gospodării pe cont propriu, unii au reușit să facă o școală profesională, liceu sau o facultate, etc.

Proiect:

1.Casa de Copii din Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, a fost înfiinţată în 20 octombrie 1959, prin Decizia Nr.798 a Sfatului Popular al Regiunii Cluj, în locaţia fostei Unităţi Militare de Vânători de Munte Nr. 03425.Odată cu evenimentele din Cehoslovacia din 1968, când sa trecut la instituirea unui nou sistem de apărare a ţării, care a condus la reânfinţarea unităţii militare.

În acest complex au fost comasate, practic, toate Casele de Copii din Transilvania, respectiv cele de la Turda, Cluj, Sâncrai, Aiud şi Bistriţa.

Casa de Copii Școlari Mixtă Prundu Bârgăului a fost organizată ca un complex de ocrotire a copiilor, cu obiectiv instructiv-educativ, care cuprindea două instituții și au funcționat astfel Casa de Copii Şcolari Mixtă Prundu Bârgăului în perioada 01.11.1959 – 1976 şi Casa de Copii Preşcolari 01.09.1960 – 1981.

Directori generali ai celor două unități după caz directori adjuncți cu probleme administrative să gospodărești ai Casei de Copii Școlari Mixtă Prundu Bârgăului au fost: Martin Romulus, Vasile Blaga, Pricopie Bumbu, Retegan Alexandru, Pavel Ioan, Vartic Andrei (1965-1969) , Brișan Floarea iar directori adjuncți ai școlii au fost: Augustin Micle, Paraschiva Avram, Andrei Vartic, Onița Vale, Marc Antoaneta și Vale Flore.

Ceea ce nu știu foarte mulți chiar dacă au fost vremuri grele la aceea dată, unitatea prin activitățile și cercurile existente în cadrul școli copiii se putea forma, dar mai greu a fost la desființarea acesteia în 1976 când a trebuit să se mute la altă instituție și să se obișnuiască cu ”noua familie” atât din orfelinat cu colegii, personalul cât și din școală.

Casa de copii adăpostea peste 600 de copii în timpul anului, iar vara, când veneau asistații și din alte părți, ajungeau la 1400 de copii.

Până în anul 1976 copiii din Casa de Copii Prundu Bîrgăului au început să fie mutaţi în județele unde erau părinții lor deoarece aceasta s-a desființat. Au fost înfiinţate după caz, noi case de copii în jud. Bistriţa Năsăud ( Năsăud și Beclean), jud.Cluj ( Campia Turzii și Gherla) iar o parte dintre copii au fost duși în județe (Suceava, Galați, Tulcea, Arad, Sălaj, Alba, Timiș, Botoșani, Iași, Hunedoara, Vaslui), etc., ajungându-se la desfiinţarea acesteia în anul 1976, în pragul deschiderii noului an şcolar.

Obs.

Alte Case de copii în Ardeal și alte zone: Jud. Alba (Abrud și Obreja) , Jud. Bihor – Beiuș, Jud. Hunedoara – Săcel, Jud. Suceava – Gura Humorului și Fălticeni.

Vă recomand: